Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Grècia prepausa un nòu salvament de dos ans e un plan per restructurar lo deute... e l’Eurogrop l’examinariá

Lo govèrn grèc aviá presentat una nòva proposicion de pache a Brussèlas qualques oras abans qu’expirèsse lo relambi

La reünion de l’Eurogrop d’arser sus Grècia s’acabèt sens acòrdi, e, après refusar la darrièra proposicion de Grècia, fin finala, uèi dimècres, los ministres de l’economia de la Zòna Èuro accèptan d’avalorar una nòva proposicion del govèrn d’Alexis Tsipras. Lo govèrn grèc a prepausat ièr a l’Union Europèa un nòu salvament de dos ans a travèrs del Fons Europèu d’Estabilitat per permetre de cobrir los besonhs financièrs de Grècia. E mai, l’executiu d’Alexis Tsipras vòl que s’elabòre un plan de restructuracion del deute, coma o a explicat dins un comunicat. L’ofèrta grèga es arribada après los darrièrs contactes entre la Comission Europèa e l’executiu de Tsipras, qualques oras abans qu’expire l’actual salvament e abans que s’acabe lo relambi qu’aviá Atenas per pagar 1,5 miliard d’èuros al Fons Monetari Internacional. Lo govèrn de Syriza remarca que sa tòca es de trobar “una solucion viabla dins l’èuro”.

Dins un comunicat, lo govèrn grèc assegura que dempuèi lo primièr moment remarquèron que lo referendum “es pas la fin, mas la continuacion de las negociacions” per arribar a un pache “melhor pel pòble grèc”. “Lo govèrn grèc cercarà dusca a la fin un acòrdi viable dintre l’èuro”, çò a remarcat l’executiu de Tsipras. La Comission Europèa e de païses coma Alemanha, França o Itàlia an estimat eles que la consulta seriá un “òc” o un “non” a l’èuro.
 
La proposicion que Grècia presentèt arser per Grècia es pas una extension del salvament actual, mas implica de ne crear un de nòu, que seriá lo tresen salvament grèc. Totun, la diferéncia es qu’en aquel cas se fariá a travèrs del fons de salvament europèu recentament creat, apelat Fons Europèu d’Estabilitat, e comprendriá pas l’FMI. Aquel fons, dessenhat per l’Eurozòna justament en seguida de la crisi del deute, servís a afrontar las situacions problematicas dels estats membres. E mai, la tòca d’Atenas seriá que lo programa del nòu salvament se faguèsse parallèlament a un plan de restructuracion del sieu deute, qu’arriba ja, gaireben, al 180%.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Òlo Pujòlo
5.

Que Grècia retorne es sòs as francesi, espanhòs, alemands e a toti es euroèus, quan aqueri auràn retornat as èx-colonies tot çò qu'an expoliat.

  • 3
  • 0
antalya apraquital
4.

#3 se lo dèute grèc es escafat aquò costaria a cada contribuable de frança entre 650 e 750 Euròs.
Mas es pas atal se farà. en fach dins un dèute public
L'estat e donc lo contribuable remborsa pas los dèutes public directament. aquò se far per l'entremieg de Agença França Tresaur que far un novèl manlèu per escafar lo dèute public;
Aquò es possible d'aqui que l'estat a una durada de vida infinida.
En 2013 l'AFT empruntèc 103 Milhards per remborsar un manlèu de l'estat qu'aribava al cap.

Coma la durada de vida de l'estat aes infinida pòt far manlèus eternalamant.....

Mas per Grècia las causas son pas meteissas d'aqui que grècia a pas d'accès als mercats financièrs e Grècia remborsa directament .
Persué grècia a pas pus accès als mercats Finacièrs : en 2010 los mercats financièrs an decidit que grècia èra pas mai solvable e demandan de taus d'interest al pretz del fuòc...

  • 1
  • 0
antalya apraquital
3.

#2 I a dos nivèls d'engatjament.

1- Las bancas es un engatjament privat
2- L'estat Francés
L'estat francés a prestat 58,4 Milhards d'Euròs a Grècia.
E l'estat es nosaus, se Grècia eissis de l'Euroò França fa un crotz sus 58 milhards d'Euròs. que plan segur saràn pas jamai remborsat.
Alemanha i perdia 76 Milhards e las institucions euròpencas devèrs los 300 Milhards d'Euròs.

Dins lo prumièr plan d'judas fraça prestèc 11,5 Milhards d'Euròs
Dins lo segond plan d'ajudas França prestèc : 15 Milhards d'Euròs

Mas i auria tanben d'escafar per França una partida de çò que prestèc la BCE e frança deuria tornar sa part a la BCR es a díser 9 Milhards d'euròs e es la meteissa mecanica que s'aplica per lo FMI a nautor de 1,6 Milhards d'euròs.

Indirectament França poria tornar finançar lo malhum de las bancas centralas europencas es a díser 22 Milhards d'Euròs. La banca centrala grèca es a díser l'estat a 106 Milhards d'Euròs empruntats a la bancas centralas europencas.

Los menlèus contractats alprèp de França deurian esser remborsats a parir 2020 per un periòde de trent'ans....

Cossi virarà l'afar. malaisit de díser es lo potz sens fin.

La vertat es que Grècia èra pas presta per dintrar dins europa nimai dins L'Eurò e que mentre tren'ans a viscut al delà de sos mejeans....

çò mlastruc es que França prens lo meteis camin Avèm Mai de 2000 milhards de dèutes e lo dèute representa 97% del PIB.

  • 0
  • 0
Pirolet
2.

Lo grècs devon d'argent a las bancas francesas, pas als franceses. Es que nos an consultats las nòstres bancas qu'anavan metre nòstre argent sus las messorgas de Papandreu?

  • 4
  • 1
antalya apraquital
1.

Qualques chifras :

Deute de grècia = 177% del PIB, o 175% del PIB.
312 Milhards d'Euròs

De qu'al ten aquèl dèute :

Lo FMI : 24 Milhards d'euròs
La BCE : 27 Mlhards d'Euròs
FESP : 131 Milhards d'Euròs
Los estats de d'Euròpa : 53 Milhards d'euròs
Investissors privats : 34 Milhards d'Euròs
Engatjaments finacièrs : 28 Milhards d'Euròs
Bons del tresaur : 14,8 Milhards d'Euròs

França es expausada al dèute grèc per : 42,4 Milhards d'euròs
Alemanha es expausada a : 56 Milhards d'Euròs

Desempuèi Lo 30/06/2015 Grècia es en default de pagament a l'encontre del FMI, que li devia tornar : 1,5 Milhards d'Euròs.
Tre ara grecia non pòt recebre d'autras ajudas del FMI d'aqui estant que los 1,5 Milhards d'euròs siaguesson remborsats.
Tres país son en default de pagament a l'encontra del FMI : Soudan, Zimbabwe, Solamia. I cal apondre Grècia.

Segond los echeancièrs grècia dèu enquera 281 Lihons d'euròs al FMI al 1 agost d'ongan.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article